?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Может ли правительство направлять культурное развитие общества? Новейшая американская история предоставляет два контрастных примера.


Первый – знаменитый «сухой закон», принятый 18-й поправкой к Конституции и действовавший с 1920 по 1933 год. Непонятно, привел ли он хоть к какому-то уменьшению пьянства, зато его побочные эффекты вроде расцвета организованной преступности сказываются до сих пор. Одним словом, этот закон потерпел полное фиаско :(


Второй – система мер против табакокурения, которые начали энергично вводить с 1995 года. Положительный результат налицо: если сегодня увидишь в США курящего человека, знай, что он – иностранец. Каких-то нежелательных общественных последствий вроде не наблюдается. И меня чрезвычайно занимает: почему же такая разница?


Умерший от рака легких Юл Бриннер выступает против курения

Posts from This Journal by “Новый Свет” Tag

  • Yes, I'm walkin' to New Orleans

    «Хижину дяди Тома» я прочла в самом подходящем возрасте – в первом классе. Больше всего меня заинтриговало то место, где (второстепенный) герой,…

  • Этот летчик был мальчишка из далекого Кентукки

    Позвольте представить вам фермерского сына из Индианы, который отправился не бомбить Корею, как персонаж из заглавия поста, а учиться актерскому…

  • Пришли европейцы: земля им нужна

    Мало кто не согласится, что последние несколько столетий в мире доминирует условно «западная» цивилизация – то есть, цивилизация, начавшая…

Comments

piterburg
Nov. 5th, 2016 10:52 pm (UTC)
I agree with you about Greek/Turkish/Georgian/Armenian iterations of Mediterranean probably being the best cuisine.
Great minds think alike..:-)

Also agree about Zabar's - I know the store very well as I used to live not far from there in the early 80's, first visited it in 1980 or 1981, it was quite a unique store back then. (I think it was founded by some Russian Jew back between World Wars, in 20's or 30's.) But now there are similar stores in most big US cities.

Btw, I am also a cheese lover, and these days there are plenty of North American made cheeses just as good (and just as expensive, LOL) as best French/Italian/Spanish/Swiss/UK products. There are amazing cheeses made locally in Maine or Vermont or Western Massachusetts or upstate New York, also on West Coast and in parts of Canada. They do not sell them in Shaw's and Kroger's, but in places like Boston Public Market (https://bostonpublicmarket.org/) or Russo's almost next door to me (russos.com), or at specialty cheese stores. Russo's (a local supermarket with just one location) also has excellent bread baked right there, and so is this bakery around here (clearflourbread.com), but what passes for bread at Shaw's is indeed awful. Shaws/Krogers are for people who either do not care about food or do not understand much food, mostly older generation, or lower middle class/working class (sorry for snobbery).
egovoru
Nov. 5th, 2016 11:26 pm (UTC)
I certainly agree that one can find excellent food in the US; the problem is that one needs to know where to look. It is very different in, let say, Germany. My test are cafeteria at railway stations: what one can get there tells me what the country eats ;)

I remember what an American girl told me when I complained to her about local food: yes, it is awful and unhealthy, but we had been raised on it, so we crave it :( Maybe it will change in a few generations :)

"I think it was founded by some Russian Jew back between World Wars, in 20's or 30's"

Yes, the store was founded in 1934 by the father of the current owner, Saul, and they hail from some Ukrainian shtetl. Once I met Saul at the store (I new how he looked like from the journal the store publishes). It was something like meeting Henry Ford - they certainly shared a similar passion for their business :)